fbpx

| Tudatos Vásárló

A zöldség főve is egészséges

Olasz kutatók tanulmánya szerint a nyers zöldség értékes beltartalma nem mindenképp vész el az elkészítés során.

Sőt, ellenkezőleg: a sárgarépa, a cukkini és a brokkoli ún.
antioxidatáns összteljesítménye, amely a rákos megbetegedések kockázatát
csökkentheti, még nőhet is a főzés során. Annak érdekében, hogy az egyes
tápanyagok megmaradjanak bennük, ki kell választani mindegyik zöldségféle
saját, optimális elkészítési módját, írják a tudósok a Journal of Agricultural
and Food Chemistry
című szaklapban.

A tanulmányhoz a Pármai Egyetem
kutatója, Nicoletta Pellegriniés csapata a három említett zöldségfélét főzve,
párolva és sütve is elkészítette. Ezt követően megmérték a zöldségekben
karotinoid, a C-vitamin és más antioxidánsok szintjét. Ezek a vegyületek
megvédik a sejteket és az örökítőanyagot a szabad gyököktől, amelyek igen
reakcióképes, káros oxigénmolekulák.

A kutatók három mérési módszerrel
megmérték az antioxidáns összteljesítményt. Az eredmény: az antioxidánsok, különösen
a karotinoidok, mindhárom zöldségnél legjobban a főzés során maradtak meg. A
sárgarépa és a cukkini ezen felül még C-vitamin tartalmát is viszonylag jól őrizte
meg. Párolásnál ugyan a zöldség állaga megmaradt, de mind a sárgarépa mind a
cukkini sok karotinoidot vesztett, amit a kutatók a hosszabb elkészítési időre
vezetnek vissza. Pároláskor ugyanis az érzékeny anyagok tovább vannak kitéve a
fénynek és az oxigénnek. A főzés hatására viszont felbomlanak a sejtfalak, a
sejtek tartalma jobban hozzáférhető lesz. Az antioxidánsok így kiszabadulnak,
vagy akár újak is képződhetnek. Az optimális elkészítési mód tehát mindenképp
javítja a zöldség tápértékét.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Vic

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás