fbpx

| Tudatos Vásárló

Zacskóstop Spanyolországban is

Spanyolország is csatlakozik a műanyag bevásárlószatyor ellen indított nemzetközi hadjárathoz.

A spanyol kormány két év alatt a felére akarja visszaszorítani az ingyenes, vékonyfalú műanyag zacskók forgalmát, 2010-től aztán a környezetvédelmi minisztérium tervei szerint kizárólag lebomló anyagból készült szatyrokat lehetne osztogatni.

Spanyolország lakossága évente 10,5 milliárd nejlonzacskót használ el, fejenként 250 darabot. Tízből csak egy kerül hulladékhasznosító üzembe, a többi szeméttelepen vagy a természetben – például a tengerben – végzi és 100 év is eltelik, mire elbomlik.

Környezetvédők sürgetik, hogy a teljes tiltással ne várjon a kormány 2010-ig, a zacskókat gyártó vállalatok ellenben úgy vélik, a tervezett intézkedések már így is túl szigorúak.

Világszerte egyre több helyen vonják ki a forgalomból a súlyosan környezetszennyező ultravékony műanyagszatyrokat. Legutóbb a kínai, majd az ausztrál kormány jelentette be, hogy még idén lép az ügyben.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Kris, John Weise

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás