fbpx

| Gulyás Emese

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Vízpróba

Vajon kiállja-e a palackozott ásványvíz a tudatos vásárló próbáját?

Egyre többen választják az ásványvizet szomjuk oltására, holott előállításuk és forgalmazásuk nemegyszer többletterhelést jelent a környezetre – és még az sem biztos, hogy fogyasztásuk feltétlenül egészségesebb, mint a csapvízé.

A csapvíz házhoz jön, mégis hajlandóak vagyunk extra erőfeszítéseket tenni, és elmenni vizet vásárolni. Pedig talán még magunknak sem tudjuk igazából megmagyarázni, miért iszunk inkább ásványvizet.

A leggyakoribb indok mind a fogyasztók, mind a palackozók részéről természetesen az egészségesség: ásványvíz fogyasztásával pótolható a szervezet ásványianyag-igénye. Persze ez is csak bizonyos esetekben igaz. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztályának munkatársai azt ajánlják, hogy ne fogyasszunk rendszeresen olyan ásványvizeket, amelyek egy-egy nyomelemből a csapvízhez képest jelentős többletmennyiséget tartalmaznak. Ha az ásványvíz rendszeres fogyasztása egészségügyi kockázatokat rejt, a flakonon fel kell tünteti: „rendszeres fogyasztásra nem ajánlott”. A magas nátriumion-tartalmú vizek rendszeres fogyasztásának hatására nőhet például a vérnyomás – a sótartalom miatt -, a magas fluortartalmú vizek pedig roncsolják a fogzománcot. A szakemberek ezért leginkább csak a csapvizet megközelítő minőségű ásványvizeket tartják rendszeres fogyasztásra alkalmasnak. Ez persze ismét visszavezet a kérdéshez: miért kéne ásványvizet innunk?

Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek szóvivője szerint a másik ok, amiért egyre inkább a palackozott vizeket részesítjük előnyben, hogy megjelentek olyan vállalkozások, amelyeknek üzleti érdeke kötődik ahhoz, hogy elhitessék a fogyasztóval: a csapvíz minősége nem megfelelő. Több olyan sajtó- és reklámkampánnyal találkozhatunk, melynek középpontjában a víz minőségének kritizálása áll. Elég csak a vízlágyítókat forgalmazó cégek reklámhadjáratára gondolnunk, de az ásványvízipar is sűrűn hallatja hangját ezügyben. Péterffy Gábor arról számol be, hogy az Ásványvíz Terméktanács elnöke többször is tett olyan nyilatkozatot, hogy a csapvíz könnyen szennyeződő felszíni vizekből származik, holott a vízszolgáltatók 97 százalékban rétegvizekből és karsztvízből nyerik az ivóvizet.

Az utóbbi években méltatlanul csökkent a csapvíz presztízse, pedig a vízművek szakembere szerint nincs igazi okunk a panaszra. A fővárosi víz európai viszonylatban is megállja a helyét, minősége – amelyet kormányrendeletek és EU-irányelvek is szabályoznak – sokkal jobb, mint némely nyugat- vagy dél-európai városban szolgáltatott ivóvízé. Az OKI munkatársai is megerősítik, hogy Magyarország területének több mint 80%-án kielégítő minőségű a csapvíz, egyedül a dél-keleti országrész bizonyos területein nem felelnek meg a mért értékek az előírtaknak. Ennek egyébként részben az az oka, hogy az EU-csatlakozással szigorodtak az előírások – tehát valójában csak statisztikai értelemben romlott a víz minősége.

A legtöbb fogyasztói panasz a csapvízzel kapcsolatban érzékszervi jellegű – állítják egybehangzóan a Vízművek és az OKI szakemberei -, a magasabb klór- vagy vastartalom miatt esetleg más lehet a színe, szokatlanabb az íze. Azonban a víz összetétele még ezekben az esetekben is megfelel az egészségügyi előírásoknak. A határértékeket ugyanis úgy állapítják meg, hogy a csapvíz rendszeres fogyasztása esetén se jelentkezzenek káros egészségügyi hatások. Az ásványvizek esetében nehéz hasonló szabályokat hozni, hiszen a termékek hozzáadott értéke éppen a kiemelkedő ásványianyag-tartalomban rejlik, amely besorolásuk alapja is egyben.

Az a tény, hogy az  ásványvizeket palackozzák, rögtön felveti a szemét kérdését. Évente 1,3 milliárd (!) pillepalack jut a szemétdombra. A gyártóknak elég csupán 1%-nyi visszaváltható palackot forgalomban tartaniuk, és megússzák a termékdíjfizetést – ugyanez az arány a sörgyáraknál 65%. Ásványvíz vásárlásával akaratlanul is hozzájárulunk a szeméthegy növekedéséhez, még akkor is, ha a műanyag palackokat ma már szelektíven gyűjthetjük. A külön gyűjtött műanyag jó része ugyanis legalább 7 300 kilométert utazik Kínába, ahol aztán a textilgyártásban használják fel. Mindez megnövekedett széndioxid-kibocsátást, az üvegház hatás fokozódását eredményezi a szállítóeszközök igénybevétele révén.

Az ásványvizek esetében törvény írja elő, hogy a vizet a víznyerő helyen kell palackozni, ami legtöbb esetben nem egyezik meg az értékesítés, fogyasztás helyével. Az ásványvizeket mindenképpen utaztatni kell: először a boltig, utána hazáig – tovább növelve ezzel a széndioxid-kibocsátást.

Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy az ásványvízbiznisz köré egy egész ipar épült, folyamatosan üzemelő gyártási technológiával, logisztikai rendszerrel, melyek nyersanyag- és energiaigénye, szennyezőanyag-kibocsátása jóval meghaladja a vezetékes vízrendszerekét.

A növekvő kereslet kielégítése érdekében egyre intenzívebb vízkivétel nem egy esetben környezeti károkat okoz, mivel felboríthatja a helyi környezet vízgazdálkodását, és az ottani élővilág kiszáradásához vezethet. Számos ilyen esetről hallhatunk Kanadától kezdve Perun át a Balaton-felvidékig.

Végül marad az ár kérdése. A csapvíz ára eltérő az országban, de 200 forintért a legtöbb helyen már 1000 liternyi vizet vásárolhatunk – vagy 2 liternyi ásványvizet. Az ásványvíz árában természetesen a meggyőzésünkre fordított reklámköltségek is szerepelnek.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 6. számában

Képek [cc] Blue Celt, Jørgen Schyberg

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás