fbpx

| Tudatos Vásárló

A Tudatos Vásárló karácsonyi ajándék tippjei

Fokozódik a karácsonyi ajándékozási láz. A hétvégén máris itt az „Aranyvasárnap”, minden a vásárlásról szól, mintha ez lenne a karácsony, a „készülődés” lényege. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amit jó szívvel tudunk ajánlani.

Nem vitatjuk, az ajándékozás része (is lehet) a karácsonynak. Ha úgy tekintjük, hozzá is tartozik, s bizonyos esetekben biztos nem kerülhető meg. Mindenkit buzdítunk rá azonban, próbálja meg minimalizálni a karácsonyi bevásárlást. Szeretetünket, ragaszkodásunkat vagy épp tiszteletünket próbáljuk meg másként kifejezni, a boltban, készen vásárolt tárgyak helyett!

Ajándékozzunk időt, barátságot, szolgáltatást! A Tudatos Vásárló elektronikus képeslapjai is segítenek ebben – küldj ígéret bónt, s persze később adj rá alkalmat, hogy be is válthassák! Bátorítunk mindenkit, hogy készítsen maga is ehhez hasonlók lapokat, ajándékutalványokat! (Sőt, ha van kedved, oszd meg velünk is, szívesen feltennénk újabb képeslapokat!) További tippek, segédletek elérhetőek a Buy Nothing Christmas oldalról is.

Ha nem csak időnkkel, figyelmünkkel (közös kirándulással, teázással, hátmasszírozással) ajándékozzuk meg szerettünket, próbáljunk meg szolgáltatást ajándékozni. Vásároljunk színház-, kisvasút- vagy épp koncertjegyet! Legyen az ajándék közös látogatás a Csodák Palotájába, a gőzfürdőbe, vagy moziba. S ha már mozi, egyrészt figyelmetekbe ajánljuk a Cirko-Gejzir éves mozibérletét (nagyobb ajándék), vagy a Kellemetlen igazság c. filmet (kisebb ajándék). Így biztos nem adunk olyan ajándékot, ami aztán a sufniban, a szekrény mélyén, vagy esetleg a szekrény tetején végzi, porhalálra várva. A szolgáltatások ajándékozásának számos környezeti és társadalmi előnye van: a helyi közösségnél maradó és az abba visszaforgatott anyagi források, a helyi munkahelyek támogatása, vagy épp a kisebb mértékű hulladéktermelés egyaránt a javára írható.

És persze csináld magad! Mégis csak a saját magunk alkotta dolgok a legjobb és leginkább személyre szabható ajándékok. Szerencsés helyzetben van, aki nyáron eltett ezt-azt (befőtt, kompót, fűszer, gyógytea…), mert azzal biztos sikert arat barátainál. De ha nincs ilyen, még mindig nekiállhatunk sütni, főzni: még nincs késő a mézeskalácshoz, szaloncukorhoz, tejkaramellához, mákkoszorúhoz, flódnihoz vagy más nyalánkságokhoz.

Szaloncukor – így is lehet csinálni
Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor (vigyázat, nem barnára színezett), 3 dl víz, az ízesítéshez darált dió, kakaó, mogyoró, mák, marcipánmassza, kókusz, citrom. A bevonáshoz csokoládés tortabevonó. A cukrot addig főzzük a vízzel, amíg a fakanalat a masszába mártogatva úgy nem látjuk, hogy a melegített cukor szálasodni kezdett. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, és mártsuk bele a masszába, majd próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor megfelelő a cukor állaga. A masszát töltsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal addig keverjük, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Ízlés szerint keverjük hozzá az ízesítőket. Ez után egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el a különböző adagokat 1,5-2 cm vastagságban, és a kockákat helyezzük a hűtőbe. Mikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap- vagy kockaformákra. Ezt követően a darabkákat óvatosan leönthetjük az olvasztott csokoládéval, vagy egyenként belemártogathatjuk őket. Végül nem marad más hátra, mint a csomagolás. (Megjelent a Tudatos Vásárló 4. számában)

Jönnek a tárgyak. Ha már konkrét dolgot vásárolunk, legyen az valóban értelmes, időtálló. Egy jó könyv mindenképp ilyen – aktualitása miatt hadd ajánljuk idén Al Gore Kellemetlen igazság c. könyvét, ami ha nem is szívmelengető, de mindenképp tartalmas, gondolatébresztő ajándék. Sokak számára népszerű ajándék a CD és a DVD: Kocsis Tibor Új Eldorádó c. filmjét most akciós áron vásárolhatjátok meg a forgalmazótól (az eladott példányokból továbbra is támogatják a Verespatakra tervezett aranybánya ellen fellépő civil kezdeményezést!); de emellett ugyancsak ajánljuk a Mark Achbar rendezte The Corporation-t, amit már mozikban egyre bajosabb elcsípni.

Aki végül nagyobb ajándékokban gondolkodik, lehetőleg helyi kézműves terméket vásároljon. Idén a Rügyecskék Alapítvány kerepesi retextil műhelyét ajánljuk, ahol textilhulladékot dolgoznak fel hátrányos helyzetű, munkanélküli asszonyok foglalkoztatásával. Sapka, kesztyű, táska, gyerekcipő, gyerekhinta, kenguru, függőágy, puff vagy akár mobiltok is beszerezhető innen. Ha ilyen terméket ajándékozol, akkor az anyag körforgásának segítésével és a hulladék csökkentésével a környezetet is véded, de támogatsz egy hátrányos helyzetű asszonyt is. Standjuk megtalálható december 23-ig a Feneketlen-tónál is.

És végül, de nem utolsó sorban: ajándékozz Tudatos Vásárló előfizetést vagy támogató tagságot 2007-re – magadnak, tesódnak, barátodnak, vagy épp a nagyinak! Előfizetőink megkapják a Tudatos Vásárló jövő évi számait és karácsonyi köszöntőként a legutóbbi számot, tagjaink pedig még ennél is többet kapnak. Így minket is megajándékozol, a mi munkánkat is támogatod. Ha ezt te is jó ötletnek tartod, rendeld meg a magazint on-line, vagy írj nekünk a szerk @ tudatosvasarlo.hu címre, hogy megbeszéljük a részleteket!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás