fbpx

| Sebestyén Éva

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nagy ára van az olcsó déligyümölcsnek

Környezetszennyezés, embertelen munkakörülmények – ez az ára annak, hogy a reggeli müzlibe, az ebéd utáni salátába és a gyerek uzsonnájába is banán vagy narancs kerülhessen. Csatlakozz te is a szupermarketek nyomott áras politikája ellen induló kampányhoz!

Az egykor még egzotikusnak számító déligyümölcsök, mint az ananász vagy a banán, ma már mindennapi étrendünk részévé váltak. Sokan azonban nem tudják, hogy ezek nagyrészt olyan gazdaságokból származnak, ahol a munkásokat méltatlan és embertelen körülmények között foglalkoztatják.

A maximális terméseredmények érdekében pedig a környezetszennyező módszerek alkalmazásától sem riadnak vissza.

A „Make fruit fair!” kampány most ez ellen indít harcot. Csatlakozz Te is!

A kisfilm a banántermesztés és -feldolgozás körülményeit mutatja be

 

 

A banán és az ananász ma már a legkeresettebb gyümölcsök közé tartozik a világon, így kereskedelméből óriási haszonra lehet szert tenni.

A haszon jó része azonban nem a termelőknél jelentkezik, hanem a szupermarketeknél, akik vásárlóerejükkel visszaélve méltánytalanul alacsony áron vásárolják fel a gyümölcsöket. Amennyiben a termelők ezt nem fogadják el, azt kockáztatják, hogy a kereskedőláncok többé nem kötnek üzletet velük.

A szupermarketeknek beszállító magyarországi termelők is szembesülnek hasonló problémákkal. Az erről szóló legfrissebb felmérést a GVH végezte. 

Sajnos azonban a leszorított árak hatása a munkások bérében és munkakörülményeiben jelentkezik. Keresetükből nem tudják eltartani családjukat, folyamatosan vegyszerek között kénytelenek dolgozni naponta akár 14 órát, heti hat napon át. Érdekvédelemre vagy tiltakozásra nincs lehetőség, mert akkor elveszítik munkájukat.

A probléma Latin-Amerikában és Afrikában több millió embert érint.

Írd alá petíciót ezen a linken !

A „Make fruit fair!” kampány szervezői most arra kérik mindazokat, akik fontosnak tartják az emberi jogok tiszteletben tartását és a vegyszerezés okozta környezetszennyezés megszüntetését, hogy írják alá az Európai Bizottságnak szánt petíciót. A petíció célja, hogy rábírja a Bizottságot arra, alkosson olyan jogszabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy a szupermarketek visszaélhessenek vásárlóerejükkel, ami az egyik legfőbb oka a munkások és a környezet kizsákmányolásának.

További információk a „Make fruit fair!” kampányról itt.

Kép (cc) audreim529

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás