fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mohi: az Erste hallgatott a jó szóra

A Greenpeace sajtóközleményben üdvözölte az Erste Bank döntését, miszerint a nemzetközi környezetvédő szervezet érveit megfontolva, nem vállal szerepet a szlovákiai Mohiban megépíteni tervezett két „új” nukleáris reaktor rizikós pénzügyi finanszírozásában. (tovább…)

Amint arról a TudatosVásárló.hu is beszámolt, tavasszal nagyszabású kampány kezdődött a mohi atomerőmű bővítése ellen. A kampány egyik célja, hogy a beruházást finanszírozó bankokat, mindenek előtt a „főrészvényes” Erstét rávegyék: ne kockáztassa jó hírnevét, viselkedjen felelősen és vonuljon ki a projektből. A kampány sikeres volt, az Erste visszalépett!

„Gratulálunk az Erste Bank mostani döntéséhez. Az osztrák lakosság nem akarja, hogy a pénzükből nukleáris beruházásokat támogassanak és az Erste figyelembe vette ezt jelenlegi visszalépésével” – nyilatkozta Jurrien Westerhof, a Greenpeace energia-szakértője. „Reméljük, hogy ezt a jó példát követve hamarosan a többi bank is visszalép a nukleáris projektek szponzorálásától” – tette hozzá.

Az erőmű újabb bővítését szolgáló reaktorok építéséről a szlovák kormány és a  szlovák villamos művek (SE – Slovenské Elektrárne) tulajdonosa, az olasz energiamulti, az ENEL még tavaly állapodott meg. A Greenpeace szerint a tervezett újabb beruházást már most túl sok gyanús állami támogatás és kétes üzleti érdek övezi, arról nem is beszélve, hogy az „új” 3-as és 4-es blokk az 1970-es évekbeli szovjet, mára idejétmúlt VVER-440/213 tervek alapján készülne el.

„Nagyon örülünk, hogy a korábban öt nagy civil szervezettel (Védegylet, Energia Klub, Magyar Természetvédők Szövetsége, Levegő Munkacsoport, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) írt közös levelünk meghallgatásra talált és az Erste Bank Magyarország is világossá tette: az atomenergiát támogató beruházásnál fontosabb számára a magyar emberek egészsége és a környezet megóvása” – olvasható a Greenpeace Magyarország honlapján.

A Greenpeace környezetvédelmi aggályai a mohi nukleáris beruházással kapcsolatban már a második nagy nemzetközi bankot győzték meg arról, hogy még idejében kihátráljon a pénzügyi finanszírozásból.

Gratulálunk, csak így tovább!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás