fbpx

| Greenpeace közlemény

Génmódosított élelmiszerek a magyar boltok polcain!

Húskonzerveket láttak el “génmódosított termék” feliratú matricával Greenpeace aktivisták egy budapesti élelmiszerláncban ma reggel, miután hivatalos laborvizsgálatok is megerősítették, hogy a termékek valóban genetikailag módosított szójafehérjét tartalmaznak. A Greenpeace három olyan hústerméket is talált, melyek csomagolásán a gyártó köteles lett volna jelezni a génmódosítás tényét, ezt azonban nem tette.

A Greenpeace követeli, hogy azonnal távolítsák el a termékeket a boltok polcairól, és büntessék meg az élelmiszerek előállítóit a fogyasztók félrevezetéséért.

A Globus Löncshús, a Szegedi Paprika Darált Sertéshús és a Lidl Sertés húskrém sertésmájjal nevű húskészítményekben 3%-nál nagyobb mennyiségben mért génmódosított összetevőt az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) GMO laborja. A vonatkozó szabályok szerint a 0.9% feletti génszennyezést mindig fel kell tüntetni a termékek címkéin azzal a szöveggel, hogy ’a termék genetikailag módosított összetevőt tartalmaz, vagy abból áll’. Ez a jelzés a Greenpeace felmérései szerint ma egyetlen terméken sem olvasható, pedig a feldolgozott húskészítmények 60%-a tartalmaz génmódosított összetevőt.

„A gyártó minden esetben tud arról, hogy az általa felhasznált szójafehérje génmódosított eredetű-e, tehát egyértelműen a fogyasztók félrevezetéséről van szó.” – mondta el Mózes Szabina, a Greenpeace sajtószóvivője. A génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatban nem születtek még olyan független kutatások, amelyek azok ártalmatlanságát megerősítették volna. Egyre több viszont az olyan állatkísérlet, melyben a génmódosított táppal etetett állatok szervezete rendellenességet mutat. Legutóbb például ausztrál kutatók bizonyították be, hogy a génkezelt borsóval etetett patkányok allergiás bőrreakciót és enyhe tüdőkárosodást szenvedtek. „Mostanra a magyar fogyasztók is a világméretű emberi kísérlet részeseivé váltak az itthoni gyártók termékein keresztül.”- fejezte ki aggodalmát Nemes Noémi a Greenpeace kampányfelelőse.

Az európaiak, és a magyar fogyasztók döntő többsége nem vásárolna génmódosított élelmiszereket. Ezért található olyan kevés GM élelmiszer ma a polcokon Európa szerte. „Elképesztő, hogy két olyan nagy múlttal rendelkező magyar gyártó, mint a Szegedi Paprika és a Globus, teletömi génmódosított összetevővel húskonzerveit anélkül, hogy a fogyasztót erről tájékoztatná. Hol itt a fogyasztói választás joga?”- teszi fel a kérdést a zöld szervezet kampányfelelőse.

A Greenpeace levélben szólította fel a termékek gyártóit, hogy a génmódosított konzerveket azonnali hatállyal vonják vissza a boltok polcairól, valamint hogy az általuk gyártott minden termékben helyettesítsék a génmódosított szójafehérjét génmódosítás mentes összetevővel. A környezetvédelmi szervezet az Országos Tisztiorvosi Hivatalhoz fordult azzal a kéréssel, hogy járjanak el a törvénytelen címkézés ügyében és büntessék meg a gyártókat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás