fbpx

| Tudatos Vásárló

A fonnyadt zöldség, gyümölcs is egészséges

Semmit sem csökken egy hervadó levelű saláta, vagy egy megfeketedő héjú alma egészségügyi hasznossága, mivel antioxidáns tartalma ugyanolyan, mint a teljesen friss, egészséges zöldségé, gyümölcsé – állapították meg belga kutatók egy tudományos vizsgálat során.

Gyümölcsöt, zöldségeket azért eszünk, mert szeretjük, mert zamatosak, de sokan ilyenkor arra is gondolnak, hogy egészségi okokból, a szív- és érbetegségek vagy a rosszindulatú daganatok megelőzésére minden orvosi tanácsadás is erre buzdít. A jelenleg érvényes étrendi irányelvek úgy szólnak, hogy minden felnőtt naponta negyven deka zöldségfélét, gyümölcsöt fogyasszon egészségének megőrzése céljából. Az ilyen nyers élelmiszereket viszont általában azonnal kidobjuk, ha állás közben hervadni, fonnyadni kezdenek, elszíneződnek, mert nem gusztusosak, meg azt gondoljuk, hogy az élelmezési értékük is csökken. Sokan tudják, hogy a zöldségfélék igen hatékony antioxidánsok, ezért mindenféle betegség, rosszindulatú folyamat megelőzésére, megakadályozására alkalmasak.

Belga kutatók egyik nagykereskedőtől 29-féle zöldség és gyümölcsöt vásároltak össze, volt közte alma, banán, cseresznye, fekete- és fehér szőlő, citrom és narancs, kivi málna, valamint paprika, salátafélék, spárga, paradicsom és spenót.

A kutatók a teljes készletet a hűtőszekrénybe helyezték és a hőmérőt a mezőgazdasági minisztérium által, zöldségek tárolására ajánlott hőfokra állították. A vizsgálat azzal kezdődött, hogy a zöldségek antioxidáns tartalmát meghatározták és följegyezték. A vizsgálati anyagot folyamatosan, gondosan ellenőrizték és figyelték, mikor jelennek meg a károsodás ismert és általánosan elfogadott külső jelei – ismertette a Journal of Agricultural and Food Chemistry amerikai szaklap.

A fonnyadás, esetleges rothadás első jelére megismételték az antioxidánsokra vonatkozó mérést annak tisztázására, hogy a friss zöldség vagy gyümölcs tárolásának kezdetén kapott adatokhoz képest a fontos biológiai védőanyagok koncentrációja milyen mértékben változott. A belga tudósok meglepetésére a szépnek, kívánatosnak már aligha nevezhető, megfőzésre vagy megevésre már nem ingerlő zöldségek vagy gyümölcsök antioxidáns tartalma szinte változatlan maradt. Nagy különbség volt abban, hogy a romlás jelei milyen idő múlva jelentek meg: legtovább a sárgarépa bírta 51 napig, miközben a barackok egy hét alatt tönkrementek. Kivételt jelentett a brokkoli, a spenót és a banán, mert ezeknek az antioxidáns tartalma tárolás közben csökkent.

 

Forrás: MTI

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás