fbpx

| Tudatos Vásárló

Drámaian felgyorsult az Amazonas pusztulása

Két évig tartó lassulás után 2007 második felében újra felgyorsult a brazíliai Amazonas esőerdő pusztulása. Tavaly augusztus és december között 3235 négyzetkilométernyi tűnt el a Föld tüdejének tartott őserdőből.

Mit tehetsz az Amazonas és más erdők pusztítása ellen?

Egyél kevesebb húst! Nem csak a közvetlen legelőterületek, de a világszerte takarmányként használt szója termőterületének növelése miatt is egyre nagyobb erdőterületek esnek áldozatul.

Kerüld az egyszer használatos, eldobható papírtermékek használatát, váltsd ki őket mással! Papírtörlő kendő helyett használj például konyharuhát.

Használj újrapapírból készült termékeket, a papírhulladékot gyűjtsd szelektíven! Évente több mint 500 millió köbméter fát vágnak ki papírgyártás céljából.

Válaszd az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező fatermékeket! Az Erdőgondnoksági Tanács (Forest Stewardship Council) minősítése a garancia arra, hogy ezek alapanyagát környezeti és társadalmi szempontból is fenntartható módon állították elő.

Részesítsd előnyben a használt fabútorokat: ezeket legfeljebb csak felújítani kell, nem kell miattuk újabb fákat kivágni.

„Soha korábban nem volt ekkora pusztulás az évnek ebben a szakaszában” – nyilatkozott Gilberto Camara, az Amazonas kiterjedését műholdak segítségével mérő nemzeti űrkutatási hivatal (INPE) vezetője. Augusztusban 234 négyzetkilométerről vágták ki a fákat, decemberre pedig már 948 négyzetkilométerre szökött a havi erdőirtási ráta. Ezek ráadásul nem a végleges számok, a nagyfelbontású műholdképek még zajló elemzése sokkal rosszabb eredményt is hozhat.

A brazil kormány alig néhány hónapja jelentette be, hogy a fokozott hatósági ellenőrzésnek köszönhetően 2005 augusztusa és 2007 júliusa között 50 százalékkal mérséklődött az Amazonas pusztulásának üteme. „A friss adatok riasztóak” – mondta José Capobianco, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára. Luiz Inacio Lula da Silva elnök rendkívüli kormányülést hívott össze, amint megjelent az INPE jelentése. „Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogy pusztul az Amazonas” – mondta Marina Silva, a környezetvédelmi tárca vezetője.

A kormányzat értékelése szerint azért terjed az illegális erdőirtás, mert a gyorsan emelkedő nyersanyag- és élelmiszerárak miatt nő a földéhség. Leginkább három régióban, Mato Grosso, Pará és Rondonia szövetségi államban gyorsult fel az erdőpusztulás. Mata Grosso a szójatermelés központja, Brazília pedig az Egyesült Államok után a második legnagyobb termelő a világon. A legnépesebb latin-amerikai országban a szarvasmarha-tenyésztés is robbanásszerűen bővül, a letarolt erdőterületet pedig jellemzően először marhalegelőnek használják, majd szójával vetik be.

Az Amazonas területe 1970 óta 700 ezer négyzetkilométerrel csökkent. Még mindig a legnagyobb őserdő és a földkerekség leggazdagabb élővilágának ad otthont, de már csak alig hat millió négyzetkilométerre terjed ki.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Leonardo F. Freitas

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás