fbpx

| Joyce D'Silva, The Ecologist

A csirkék, a globalizáció és az Erdő Királya

Évente több mint 60 milliárd állatot vonnak tenyésztésbe globálisan. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetének (FAO) „A haszonállatok hosszú árnya” című, 2006-ban készült jelentése azt prognosztizálta, hogy a globális húsfogyasztás 2050-re a 2001-es évi fogyasztás több mint kétszeresére nő.

Honnan származik majd ez a sok hús? Röviden: csirkékből. A 60 milliárd állatból már most is körül-belül 50 milliárd a szárnyas. Ennek egy része pulyka, a kacsahús pedig továbbra is nagyon népszerű Ázsiában, de a legnagyobb rész mégis csirke. A csirkehús-termelés a globális húsipar leggyorsabban növekvő ágazata.

Mivel a csirke oly elterjedt, azt gondolhatnánk, hogy ez a magas szám nagyon változatos fajtagazdagságot takar, helyi származású, a helyi viszonyokhoz és éghajlathoz alkalmazkodott fajtákkal. De nem így van. Több mint 90%-uk mindössze három multinacionális cég tulajdonában álló fajtából származik. Akár Észak- vagy Dél-Amerikában, akár Ausztráliában, Indiában vagy Kínában sétálunk be egy csirkepajtába, ugyanazokat a madarakat találjuk, gyakorlatilag azonos körülmények között.

De miért is jelent ez problémát? Hát nem fényes példája ez annak, hogy a globalizált csirkeiparban milyen egységesek a versenyfeltételek? Hát nem csodálatos, hogy a pekingi, bostoni, bangkoki és birminghami fogyasztók ugyanúgy juthatnak hozzá ugyanahhoz a termékhez?

Nézzük meg, hogyan működik a rendszer! A húsvállalatokon belül a szárnyas-iparra igaz leginkább, hogy vertikálisan integrált. A vállalatok gyakran nem csupán azt írják elő, hogy a gazdák milyen csirkefajtákat neveljenek, hanem azt is, hogy hogyan: hogy milyen és mennyi eledelt kapjanak; hogy melyik védőoltással és gyógyszerekkel kezeljék őket; s hogy hány nap alatt mekkora súlyt kell elérniük – gyakorlatilag ők irányítják magukat a termelőket is. (A gazda valószínűleg nem is a legmegfelelőbb szó ebben az összefüggésben.) A termelőből alvállalkozó lett, és elveszítette azzal kapcsolatos mozgásterét, hogy milyen fajta csirkét tenyésszen, s hogy hogyan.

Az ilyen módon globalizált piacon a hagyományos, önálló gazdáknak már nem jut szerep. A kevés állatot tartó, helyi csirkefajtákat tenyésztő gazdák egyszerűen nem tudják felvenni a versenyt az intenzív nagyüzemi állattartás termelésének léptékével.

Az állatok jólétét illetően a broiler (azaz hús-) csirke története az egyik legszomorúbb, és az ennek kapcsán felmerülő problémákat nagyon nehéz orvosolni. Ezeket a zárt helyen nevelt csirkéket óriási pajtákban tartják, ahol a padlóra hulladékot szórnak, pl. faforgácsot. A csirkéket úgy összezsúfolják, hogy gyakran 19 jut belőlük egyetlen négyzetméterre. A hőmérsékletet, fényt és szellőzést mesterségesen szabályozzák.

Ezeket a „globális csirkéket” úgy tenyésztették ki, hogy megdöbbentő sebességgel nőjenek – egynapos pelyhes csibéből kevesebb, mint 6 hét alatt érik el a (több mint 2 kg-os) vágósúlyt. Körülbelül 18 hetes koruk előtt el sem érik a nemi érettséget, így tulajdonképpen óriásbébinek tekinthetők, amikor vágásra kerülnek. Úgy tenyésztették ki őket, hogy mellhúsuk erős legyen (mivel ez az, ami a legtöbb profitot hozza), ezért járásuk esetlen, hajlamosak olykor előrebillenni.

Gyakoriak a lábproblémák, mert a fejletlen csontváz nem bír el egy ekkora testet. A brit Környezet-, Élelmezés- és Vidékügyi Minisztérium (DEFRA) felmérése szerint a csirkéknek több mint egynegyede szenved előrehaladott sántultságban. Néhányuk annyira alkalmatlanná válik a mozgásra, hogy többé nem tud eljutni a pajtában elhelyezett etetőkhöz és itatókhoz, vagy nem tud olyan magasra nyújtózni, hogy elérje a tartalmát. Ezek az állatok teljesen ki vannak éhezve, és egyetlen reményük, hogy az állományfelügyelő a napi ellenőrzés során megadja nekik a kegyelemdöfést.

Azt halljuk, hogy a csirkehús a leginkább környezetkímélő módon termelt hús. De egy 20 ezer madárnak fedelet adó csirke-pajta automata rendszereinek fenntartásához energiára van szükség. A csirkék etetőjében feltehetőleg nagymennyiségű szója van, amely nagy valószínűséggel az erdőirtott Amazon-vidékről származik. A csirkefarmok oly jellegzetes szagáért felelős ammóniának valahová el kell távoznia. És bár ez nem üvegházhatású gáz, köztudottan hozzájárul a savas esők keletkezéséhez. Amikor a házat, két ún. „termény” közt, kitisztítják, a csirkealom rohasztásra kerül, hogy trágya legyen belőle. Ha ez a folyamat nem teljes, és az almot legelőkön terítik szét, előfordulhat – volt már erre példa -, hogy ez a szarvasmarhákban botulizmus kialakulásához vezet.

Persze vannak gazdák, akik kedvezőbb benti körülmények közt tartják csirkéiket, több helyet hagynak a mozgásra, szalmabálákat tesznek be, amin üldögélhetnek, vagy káposztát, hogy elbabrálhassanak vele, csipkedhessék. Néhányuk még a szabadba is kiengedi csirkéit. Mások kizárólag biotakarmánnyal etetik őket. Mégis, túl gyakran szorítkoznak ugyanannak a gyorsan-növő fajtának a tenyésztésére. Az igazság az, hogy ezek a tömegesen előállított csirkék nem elég szívósak ahhoz, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok közt is boldoguljanak. Gyakorlatilag növésben lévő selejtek, s könnyebben maradnak meg a gyárgazdaság gondosan ellenőrzött feltételei között.

A globális igazságosság szempontjából a nagyüzemi csirketartás nem igazán méltányos sem a gazdákkal, sem a csirkékkel szemben. Viszont óriási profitot termel a tenyésztő vállalatoknak és nagyon hasznos a szupermarket-láncok számára is, akik előszeretettel forgalmaznak olcsó „akciós” csirkét beetetésként.

Míg a nagy csirkevállalatok gombamód szaporodnak világszerte, aligha valószínű, hogy működésük sok kisgazda életszínvonalán emelne akár a fejlődő világban, akár a volt szocialista országokban. Az indiai Bangalore-ban megnyitott első KFC-t (Kentucky Fried Chicken) például a magukból kikelt helyi gazdák gyújtották fel, akik azt állították, hogy tönkreteszi megélhetésüket.

Míg a broiler csirkék azzal vannak elfoglalva, hogy a szóját izommá alakítsák, unokatestvéreik, a tojótyúkok tojóketrec-sorokban tengetik gyötrelmes életüket. Majdnem minden nap tojnak egy tojást, de soha nem tapasztalhatják meg, milyen öröm az, amikor sajátkészítésű fészkükben tehetik ezt. Bár egyes országokban elutasítják a ketreces tartást (mint a brit fogyasztók többsége), világszerte a legtöbb tojás még mindig ketrecben tartott tyúkoktól származik.

 

Az „Erdő Királya”

Az állatjóléti csoportok már évek óta hangoztatják, hogy a modern gazdaságoknak el kellene hagyniuk a „hús” és „tojó” kategóriákba sorolt, végletekig specializált csirkefajták, valamint a nagy tejhozamú Holstein és a masszív Belgian Blue hústehenek tartását, s helyettük szívósabb, kettős-hasznú állatokat kellene tartani, amelyek húst és tojást/tejet is adnak.

Indiában például a Bangalore-i Állatorvosi Egyetem újabban előrukkolt egy ilyen megoldással, amely az Erdő Királya (Giri Raja) nevet kapta. Ez egy pompás kinézetű csirkefajta, amelyet a kettős-haszon céljával tenyésztettek ki. Kapirgálva táplálkozik, jó súlyt ér el, a nősténye pedig jó tojó. A gyárgazdaságokban fenntartott melegházi körülmények közt azonban egyáltalán nem tud fennmaradni.

A helyi kisgazdák jelenleg sorban állnak ezekért a csirkékért. Olyannyira, hogy az egyetemnek gondot okoz a keresletet kielégítése. Az egyetem dékánja megígérte, nem adják el titkukat a nagy tenyésztő-vállalatoknak. Azt szeretnék, hogy a Giri Raja minta – a világ más tájain is követhető példa – lenne, és a multikkal versenyezni nem tudó szegényebb gazdáknak is hasznára válna.

Ünnepeljük hát a Giri Raját, és kiáltsunk sok követőért világszerte! Tekintsünk úgy erre a fantasztikus fajtára, mint ami az első nagy lépés a multinacionális tenyésztők befolyásának enyhítése, valamint az emberséges és fenntartható gazdálkodás előmozdítása felé tett úton.

 

A szerző a Compassion in World Farming brit haszonállat-védő szervezet nagykövete.

Megjelent a The Ecologist 2008. szeptemberi számában. Lefordítva és közzétével a kiadó engedélyével. Fordította Csillag Gábor.

Kép [cc] Pixieslayer

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás